מי לא אוהב תפוחי אדמה? צ'יפס, פירה, הומפרייז, פשטידה ורשימת המתכונים שאפשר להכין באמצעותו עוד ארוכה. הוא טעים, משביע ובכלל לא יקר אך האם אתם יודעים לטפל בו כמו שצריך? לא בטוח. פעמים רבות כשרוכשים שק תפוחי אדמה, מתאכזבים שצריך לזרוק חלק ממנו כי תפוחי האדמה התקלקלו עוד לפני שהספקתם להכין איתם משהו – אנחנו רוצים לעזור לכם להימנע מכך.
לאורך השנים הדעות של איפה ואיך כדאי לשמור את תפוח האדמה השתנו, אז אחת ולתמיד החלטנו לעשות סדר כי אם רוצים להאריך את חיי המדף של תפוחי האדמה, חשוב לאחסן אותם נכון.
היכן מאחסנים את תפוח האדמה?
התנאים האידיאלים עבור אחסון תפוח אדמה הם מקום קריר, יבש וחשוך, ולכן מזווה זו אחלה אופציה. הסיבה שלא מומלץ לשמור אותם באור היא שהוא מעודד אותם לנבוט מהר יותר וגם יכול לגרום להם להוריק (להפוך לירוקים), ואז משתחרר רעלן בשם סולנין.
אחת השאלות הנפוצות ביותר היא "האם כדאי לשמור תפוח אדמה במקרר?" והתשובה יכולה להיות מבלבלת. בעבר המליצו להימנע לחלוטין מאחסון במקרר מתוך אמונה שהטמפרטורה הנמוכה פוגעת בהם, אולם האתר העולמי לאיכות המזון אומר כיום כי הכמות של הרעלנים שנוצרים כששומרים את תפוח האדמה במקרר אינו גבוהה מספיק בשביל להיות מסוכנת.
האם יש דרך לשמר את תפוחי האדמה למשך זמן ארוך מהרגיל?
למרחיקי הלכת שביניכם שרוצים לשמור על טריות תפוחי האדמה למספר חודשים טובים יש מגוון שיטות. הראשונה היא ייבוש ויש 2 דרכים לעשות זאת – היעילה ביותר היא לייבש במייבש מזון אחרי שחתכתם אותם ובישלתם או טיגנתם קלות והשנייה היא לייבש אותם באוויר חם אחרי שחתכתם אותם. הייבוש שומר על ערכים תזונתיים ומגן מפני ריקבון.
שיטה נוספת היא הקפאה, אבל לפני כן הם חייבים לעבור לפחות חצי בישול ואז חיתוך וקירור לפני שמכניסים למקפיא בכלי אטום או שקית הקפאה. אם רוצים לשמור על מרקם טוב מומלץ גם להוסיף קצת שמן. כמו כן, ניתן לבצע שימור בעזרת חומץ או תמיסת מלח בצנצנת סגורה במקרר.
כך תזהו סימנים שהתפוח אדמה אינו ראוי למאכל
כולנו מכירים את הנבטים שצצים על תפוח אדמה, אך האם זה אומר שצריך לזרוק את תפוח האדמה לפח? התשובה היא לא. פשוט חותכים את הנבט וממשיכים הלאה. לעומת זאת, תפוח אדמה ירוק זה כבר סימן לא טוב כי זה סימן לעלייה ברמת של הרעלנים, דבר שיכול ליצור בעיות במערכת העיכול והעצבים – מכאבים ושלשולים ועד דברים חמורים יותר. גישה מתירנית יותר גורסת שאם תפוח האדמה גדול ויש עליו כתמים ירוקים קטנים ניתן לחתוך או לקלף את הקליפה או את החלק הבעייתי ולהשתמש בשאר, ואם תפוח האדמה קטן או שהכתם מאוד מאוד ירוק, צריך לזרוק לפח. מנגד, משרד הבריאות ממליץ לזרוק לפח בכל מצב בו נראית קליפה ירוקה.
איך לבחור תפוח אדמה איכותי שלא יתקלקל מהר?
בשביל להאריך את חיי המדף של תפוח האדמה חשוב קודם כל לבחור אותם כמו שצריך, ויש מספר סימנים שמצביעים שכדאי לשים אליהם לב:
– הצבע שלהם אמור להיות אחיד ויחסית בהיר, ללא כתמים ירוקים.
– מבחינת המרקם, תפוח האדמה אמור להיות נוקשה, דבר שמצביע על הטריות שלו.
– אם יש עליו ניצנים סימן שתפוח האדמה אינו טרי.
– שקעים או חורים הם סימן רע שיכול לבשר על כך שהוא נפגע על ידי חיידקים.
טיפים נוספים לאחסון ושימור תפוחי אדמה
חשוב להבין שאחסון נכון של תפוחי אדמה מתחיל ישר אחרי הרכישה כאשר מגיעים מהסופר הביתה עם תפוחי האדמה, מומלץ להוציא אותם ישר מהשקית הפלסטיק המקורית ולהעביר אותם לסל מאוורר או שק רשת. הסיבה לכך היא שלחות הנלכדת בשקית אטומה עלולה להאיץ את תהליך הריקבון.
אם אתם מתכננים להשתמש בתפוחי האדמה תוך שבוע-שבועיים, אפשר לשמור אותם בטמפרטורת החדר, אך במקום חשוך. לשמירה ארוכה יותר, הטמפרטורה האידיאלית היא בין 7-10 מעלות צלזיוס. חשוב לבדוק את תפוחי האדמה המאוחסנים פעם בשבוע ולהסיר כאלה שמתחילים להראות סימני ריקבון, כדי למנוע את התפשטותו לשאר.
טיפ מקצועי: אם תפוחי האדמה שלכם החלו לנבוט קלות, אפשר להאט את התהליך על ידי הוספת תפוח עץ לסל האחסון. תפוחי עץ משחררים אתילן, שעוזר להאט את תהליך הנביטה של תפוחי האדמה.
וטיפ אחרון לסיום – בחרו תפוחי אדמה של חברות מוכרות ואיכותיות, שאתם סומכים על הסחורה שלהם, כמו למשל תפוחי האדמה שלנו של הדוד משה אשר מציעים תפוח אדמה מובחרים הישר מהנגב אליכם לצלחת.