חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סוגי אבוקדו – המדריך המלא

קטגוריות

תוכן עניינים

מבוא

סוגי אבוקדו – האבוקדו הוא אחד הפירות הכי אהובים בישראל. הטעם הממכר, המרקם הקטיפתי והדרך בה הוא משתלב בכל כך הרבה מנות הופכות אותו לפופולרי למדי, אך האם אתם מכירים את כל סוגיו השונים? מודעים לכל הטריקים הקשורים בשימוש בו? באנו לעשות לכם סדר.

הוא יכול להגיע כממרח או כשמן, משתלב נהדר בסלט או בכריך, נותן הופעות אורח בקינוחים חדשניים ובאופן כללי הוא הפרי הכי כיפי ואופנתי בכל מה שקשור לארוחות בוקר, בעיקר בריאותיות – לכן אין זה מפתיע כי בשנים האחרונות עולה הביקוש לאבוקדו ויותר חקלאים בוחרים לגדל אותו. מקור האבוקדו הוא במרכז אמריקה ובמקסיקו ויש אפילו חוקרים שמאמינים שהוא היה בין דברי המזון הראשונים שגידלו ילידי המקום, בדגש על התרבות האצטקית ובני המאיה. בהמשך הוא התפשט ברחבי העולם, תחילה על ידי הספרדים (בזכות מגלי הארצות והכיבוש הספרדי במקסיקו) לדרום אמריקה, ולאחר מכן לאפריקה ולאזורים שונים באסיה, כאשר במאה ה-20 הוא הגיע גם לארצות הברית.

ישראל נחשבת לאחת המדינות הבולטות בגידול וייצוא אבוקדו, עם תרומה משמעותית לשוק העולמי ופיתוח זנים המותאמים לאקלים המקומי. פרי זה הפך לחלק חשוב בתרבות הקולינריה הישראלית, ולא רק בגלל הטעם אלא גם בגלל שהוא עמוס בשומנים בריאים ורכיבי תזונה חיוניים, ממש גיבור על קולינרי. הראשונים אגב ששתלו בארץ עצי אבוקדו היו נזירים ממנזר לטרון, והם עשו זאת אי שם במאה ה-20. במאמר זה נכיר לא רק את הזנים השונים של האבוקדו, אלא נדבר גם על יתרונותיו הבריאותיים, נלמד על תהליך הגידול, נחשוף טריקים ועוד.

אבוקדו פרי או ירק?

אחת השאלות שאנשים תמיד מתבלבלים בהן היא האם אבוקדו פרי או ירק? ובכן, אולי תופתעו אבל אבוקדו זה פרי. נכון, המרקם הרך והחמאתי, הטעם שלו, שאינו מתוק במיוחד, והשימוש שלו עבור מנות מלוחות מזכירים יותר ירקות אבל הוא גדל על עץ מתוך פרח ומכיל גלעין גדול במרכזו (הזרע) ולכן נחשב לפרי מבחינה בוטנית. למעשה הוא נמנה על משפחת הפירות הבשרניים (משפחת העריים) בגלל הבשר הרך והטעים שמקיף את הגרעין.

אבוקדו זה בריא?

אין ספק שזכינו – האבוקדו לא רק טעים, אלא גם בריא, וגם ידוע שזה האבוקדו הישראלי שופע בוויטמינים שממריצים את המערכת החיסונית.

בריאות הלב וכלי הדם

ראשית, הוא בריא ללב, מעין לוחם קטן שפועל כדי לשמור על מערכת הלב וכלי הדם שלנו במצב מעולה, זאת הודות לשומנים הבלתי רוויים, המסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול הרע, לפוטסיום שמסייע בוויסות לחץ הדם ולנוגדי החמצון המפחיתים דלקת.

בריאות מערכת העיכול

בנוסף, הוא מפחית את הסיכון לעצירות ומקל על תסמיני המעי הרגיז. חילוף החומרים הבריא תורם גם להפחתת השומן בכבד ומסייע לתפקודו התקין. ואם כבר מדברים על מערכת העיכול, תכולת השומנים והסיבים שבו מסייעת בשמירה על תחושת שובע ממושכת.

שיפור בריאות העיניים

לא הרבה יודעים, אך בגלל שמדובר במזון עשיר בנוגדי חמצון, לוטאין וזיאקסנטין, הוא משפר גם את בריאות העיניים. נוגדי חמצון אלה שומרים על רשתית העין ומפחיתים סיכוי להתפתחות מחלת עיניים הקשורות בגיל (למשל ניוון רשתית). בנוסף, ויטמין E המצוי באבוקדו הוא נוגד חמצון המסוגל להגן על תאי העין, ויטמין A חיוני לשמירה על ראייה תקינה ושומני האומגה 3 משפרים את זרימת הדם לאזור ושומרים על תפקוד תקין.

חיזוק העצמות

לאבוקדו יש גם תפקיד בחיזוק העצמות בגוף בזכות ויטמינים K ו-D שפועלים יחד עם המגנזיום והזרחן לשמירה על חוזק העצמות וצפיפות עצם תקינה וכך מפחיתים את הסיכון לשברים.

 

שמירה על מצב רוח ויכולת קוגניטיבית

לפרי ישנה גם יכולת לשמור על מצב רוח יציב בזכות ויטמין B וחומצה פולית החיוניים לתפקוד המוח והוא אף בעל יכולת לשפר את מצב העור והשיער בזכות אותם שומנים בריאים ונוגדי חמצון שהזכרנו כאן קודם.

 

יתרונות שמן אבוקדו

לסיכום הנושא, חשוב לציין כי באופן כללי העובדה שהאבוקדו עשיר בויטמינים ומינרלים תורמת לתפקוד תקין של מערכת החיסון והעצבים, ולא בכדי משתמשים בשמן אבוקדו אשר מהווה מקור מצוין לסיבים תזונתיים התורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול ולספיגת מזון טובה יותר, מה שמסייע לשמור על תחושת נינוחות בבטן.

כמו כן שמן האבוקדו יכול גם לתרום לבריאות מערכת העיכול, כיוון שהוא מסייע בספיגת ויטמינים מסיסי שומן ותורם לחילוף חומרים יעיל יותר. יתרונות שמן אבוקדו באים לידי ביטוי בכך שהוא מסייע בהגנה על תאי העור והעיניים ומספק לחות עמוקה, מה שהופך אותו לרכיב מרכזי במוצרי טיפוח טבעיים.

 

זני אבוקדו בישראל

אז כמה סוגי אבוקדו יש בישראל? לא מעט, ובעולם, שמאוד אוהב אבוקדו ישראלי, יש אפילו יותר. בחרנו להתמקד בשלושה זנים פופולריים במיוחד, אך נזכיר גם סוגים נוספים. לכל זן יש עונת גידול והבשלה משלו, עליהן נפרט תחת כל כותרת.

אישה ואבוקדו

אבוקדו האס

מה העונה של האבוקדו? – (ספטמבר – יולי)

אחד ממיני האבוקדו הנפוצים ביותר בישראל ובעולם (שמו האנגלי הוא Avocado Hass). מדובר בצמח חקלאי המתפשט ביבשת אירופה ואמריקה הצפונית, ונטוע גם בישראל. הוא מתאפיין בקליפה כהה ומחוספסת (שמתכהה אף יותר ככל שהוא מבשיל), מרקם רך וטעם עדין, הוא מכיל כמות גבוהה של פוליאולים, סוכרים טבעיים התומכים בתפקוד המערכת העיכולית וגם חומרים תזונתיים נוספים, כגון חומצה אספרטית, פוספור, סידן, ברזל, וויטמין C ועוד – בעקבות כך משתמשים בו גם בתחומים הקשורים לרפואה. זן זה מתאים לשימוש בסלטים, טוסטים וממרחים.

אבוקדו אטינגר

מה העונה של האבוקדו? – (ספטמבר – פברואר)

אמנם הוא והאס הם חלק מאותה משפחה אך יש ביניהם הבדלים. למשל, הקליפה שלו ירוקה ודקה יותר, ונשארת כזו גם כשהוא מבשיל, הבשר שלו פחות קרמי ויותר מתוק והוא גם גדול יותר. כמו כן, בניגוד להאס שנפוץ מהקיץ עד החורף, הוא נפוץ בעיקר בחורף. אגב, הוא קרוי על שמו של חוקר ישראלי המפורסם, פרופסור אטינגר, שביצע עבודות גידול ופיתוח ייחודיות על מנת ליצור את הזן הזה. מבחינת השימושים, הוא מעולה לסושי, וגם לכל המנות שהזכרנו לגבי אבוקדו האס.

אבוקדו ריד

מה העונה של האבוקדו? – (פברואר – יולי)

הוא גדל בעיקר באזור הנגב (ולכן גם עמיד בטמפרטורות גבוהות) וקרוי על שמו של האיש שגידל את הזן לראשונה בישראל. הוא נחשב פרי גדול ומתאפיין בצורה עגולה, קליפה ירוקה וחלקה שמאוד קל לקלף כשהוא בשל, גרעין קטן יחסית ובשר בהיר, קרמי ומתוק. הוא מבשיל בעיקר בעונות הקיץ ובגלל גודלו מתאים לשימוש במנות בהן אתם צריכים כמות גדולה של אבוקדו.

זנים נוספים

זנים נוספים שכדאי להזכיר הם פינקרטון, פוארטה וארדיט. פינקרטון מתאפיין בקליפה דקה וירוקה, גודל בינוני עד גדול וטעם עדין, כאשר המרקם שלו פחות שומני מזה של ההאס למשל. הפוארטה, בעל הקליפה הרכה והירוקה, מתאפיין בטעם מתוק יותר והוא מגיע בגודל בינוני, והארדיט הוא בעל קליפה עבה ומחוספסת בצבע ירוק כהה ומרקם יותר גרגירי לעומת האחרים.

מה קורה לאבוקדו עד שהוא מגיע לידי הצרכן?

תהליך הגידול של האבוקדו מצריך שמירה על תנאים אופטימליים על מנת שיגיע אל הצרכן טרי וטעים, והאמת שהוא מתחיל אפילו עוד לפני הנטיעה כשאר בשנה שקודמת לגידולו זורעים תבואה ומבצעים חריש שעוזר לייבש את הקרקע. להלן השלבים מא' עד ת':

1.שלב שתילה

האבוקדו מגיע כשתיל, בדרך כלל ממרכזי גידול מקצועיים. הוא זקוק למזג אוויר נוח וחמים, קרקע איכותית ומנוקזת ומים מטוהרים בעלי מליחות קבועה. לכן, מתבצעת הכנה מוקפדת של הקרקע, והשתילה עצמה נעשית בעונות החמות יותר.

2. גידול

עץ האבוקדו צומח בין 3 ל-4 שנים עד שהוא מניב פרי, ובמהלך כל הזמן הזה יש לדאוג להשקיה נכונה, טיפול במזיקים, גיזום, דישון והאבקה – מדובר בפרי הדורש הפריה דו-צדדית (הפריה משני מיני פרחים) ולכן דואגים לגדל מיני אבוקדו שונים בסמיכות זה לזה, חשוב לציין שיש שני סוגי האבקה: עצמית או על ידי דבורים. אחרי כ-6 שנים הוא כבר נחשב לעץ בוגר ויכול לתת תפוקה למשך עשרות שנים בטיפול נכון.

3. קטיף

הקטיף מתבצע בין תשעה עד 18 חודשים לאחר הפריחה (משתנה מזן לזן) על ידי צוות מקצועי, הוא מתבצע באופן ידני מכיוון שיש חשיבות עליונה לנתק את הפרי מבלי לפגוע בעץ ולאחר מכן מגיע לחדרי קירור מבוקרים ועובר גם מיון על פי גודל ואיכות.

4. אריזה והפצה

כמו בשאר השלבים גם האריזה מתבצעת בקפידה בצורה שתגן מכך שמרקמו ייפגע, כמובן שאם הוא מיועד לחו"ל ישנעו אותו באנייה בתוך מכולות קירור. אל המדפים הוא מגיע כשהוא בשל או כמעט בשל.

טיפים וטריקים לשימוש באבוקדו

אם הגעתם עד הלום, לא נשאיר בלי טיפים שימושים בכל מה שקשור לפרי המרהיב הזה.

איך לבחור את האבוקדו המושלם?

התשובה כוללת מספר חוקים פשוטים: הוא אמור להיות רך אך לא מדי, קליפה דהויה או בעלת כתמים מצביעה על חוסר טריות ואם אתם מסירים את החוד הקטן בקצה ומתגלה צבע חום זה סימן שהאבוקדו פגום כי הוא אמור להיות ירוק. מעבר לכך, חזרו אל הסוגים השונים עליהם פירטנו קודם לכן ובחרו את זה שהכי יתאים להעדפות הטעם שלכם.

הדרך היעילה לקלף אבוקדו

לכולנו כנראה יש טכניקת קילוף מועדפת אך מה הדרך הכי יעילה וקלה לקלף אבוקדו? חצו את האבוקדו לאורך, הפרידו את שני החלקים והוציאו את הגרעין ביד או עם כף. עכשיו יש שתי דרכים להוציא את בשר הפרי – הראשונה היא על ידי לחיצה על הקליפה והסרה שלה עם הידיים והשנייה היא באמצעות כף, במידה והאבוקדו טיפה קשה ונשארה עוד קליפה ניתן להסירה באמצעות סכין. אגב, אל תשכחו לשטוף את האבוקדו לפני מכיוון שהקליפה עשויה להכיל חיידקים או חומרי הדברה שעלולים לעבור אל הבשר בעת הקילוף.

איך לרכך אבוקדו מהר?

עוד שאלה מאוד פופולרית היא איך להבשיל אבוקדו מהר? ויש אפילו כאלה שמעוניינים לרכך אבוקדו ב-10 דקות, דבר שהוא יותר מאתגר. כאן יש מספר המלצות, למשל לעטוף ביחד עם נייר אלומיניום יחד עם בננה או תפוח שמשחררים גז אתילן שמזרז הבשלה, ולהניח בתוך מים חמים או לחמם בתנור, כשהוא עטוף באלומיניום, למשך כרבע שעה. מצד שני, אם אתם רוצים לשמור על חיי מדף ארוכים תצטרכו לאחסן אותו במקום קריר או יבש או אפילו להקפיא. ומה קורה אם פתחתם את האבוקדו ולא השתמשתם בכולו? שמרו אותו עם הגלעין או מרחו מעט מיץ לימון על החלק החשוף.

לסיכום

למדנו שלאבוקדו יש הכל – הוא פופולרי, הוא טעים, הוא משתלב במגוון מנות, הוא מצוין לדיאטות ותורם לבריאות. ואם לא הערכתם אותו מספיק עד כה, כדאי לזכור את הדרך אותה הוא עובר עד שהוא מגיע אליכם למדף היא מאוד מוקפדת ודורשת מיומנות של העוסקים במלאכה. זכרו כי בארץ יש גם לא מעט סוגי אבוקדו, בעלי מתיקות, מרקמים וגדלים שונים כך שכל אחד יוכל למצוא לעצמו את הזן שתפור עליו.

עשינו לכם חשק לאבוקדו? להלן מספר מתכונים מעולים.

 

#אבוקדו
קטגוריות

מבט על

מאמרים של דוד משה

איך לשמור על אבוקדו טרי לאחר שימוש
30 2025
איך לשמור על אבוקדו טרי לאחר שימוש
אבוקדו טרי, כמה זה טעים וכמה לא נעים שהוא משחיר, במאמר זה אנו נעבור על מספר טיפים שיכולים לשמר את האבוקדו טרי לכמה ימים ע"י פעולות פשוטות
#אבוקדו
30 2025
Views5092
סוגי אבוקדו – המדריך המלא
24 2025
סוגי אבוקדו – המדריך המלא
הירק הקרמי הזה לא רק טעים אלא גם עמוס בשומנים בריאים וברכיבי תזונה חיוניים. האבוקדו הפך למרכיב אהוב בסלטים, כריכים ואפילו בקינוחים חדשניים.
#אבוקדו
24 2025
Views897
האם בטטה בריאה? מה הם היתרונות הבריאותיים של הבטטה
9 2025
האם בטטה בריאה? מה הם היתרונות הבריאותיים של הבטטה
בטטה בריאה? עדיפה על תפוח אדמה? מה הם היתרונות הבריאותיים של הבטטות ולמה אנחנו ממליצים לצרוך אותן
#בטטה
9 2025
Views2452
תודה רבה
הצטרפותך לרשימת התפוצה של דוד משה בוצעה בהצלחה, אנו מקווים שהתוכן באתר מעניין אותך ויספק לך ערך ותועלת.

אנו משתמשים בעוגיה. כאשר אתה מבקר באתר זה, Dod Moshe יכול להשתמש בטכנולוגיה בתעשייה הנקראת cookie. קובצי cookie הם פיסות נתונים קטנות המאוחסנות באופן זמני במחשב או במכשיר הנייד שלך ומבטיחות שהאתר פועל בצורה יעילה יותר. Dod Moshe משתמש בתת-מערכת "תרבות דיגיטלית"כדי לאסוף נתונים סטטיסטיים. בהתבסס על נתונים אלה, אנו הופכים את האתר שלנו לטוב ויעיל יותר עבור המשתמשים.