הגענו למסקנה שהירק הכתום שעשיר בערכים תזונתיים ויטמין A לא מקבל מספיק קרדיט והחלטנו להרים את הכפפה ולספר לכם כל מה שאתם חייבים לדעת עליו
גזר יתרונות וחסרונות, האם גזר באמת בריא, האם הוא משפר את הראייה, ואיך משתמשים בשמן גזר? על כל אלה ועוד נענה במאמר שלפניכם, כולל טיפים לדרכי צריכה
מאפייני הגזר
לגזר יש מספר מאפיינים בולטים:
- הגזר הוא כתום
- הטעם שלו יחסית מתוק
- המרקם שלו פריך
- הגזר בעל ערך תזונתי גבוה
- הוא עשיר במיוחד בבי-קרוטן המוכר לכם כויטמין A
מדובר בירק שורש, כלומר החלק שגדל מתחת לאדמה הוא גם החלק שאוכלים, ותרומתו לבריאות עצומה.
גזר יתרונות בריאותיים
למה גזר בריא? ובכן, הוא מהווה מקור מצוין למגוון ויטמינים ומינרלים, ביניהם ויטמינים A, C ו-ויטמינים מקבוצת B, ומינרלים כמו אשלגן, סידן וברזל. כמו כן, הוא מלא בסיבים תזונתיים ומכיל גם נוגדי חמצון, לכן אין זה מפתיע שיש לא מעט מחקרים שעוסקים בכל היתרונות הללו. לפניכם פירוט של הבולטים מביניהם:
תורם לבריאות העיניים
הקשר בין גזר לבריאות העיניים הוא קשר מאוד מדובר ודי ידוע, אז בעצם למה גזר טוב לעיניים? הכל קשור לכך שהוא עשיר בויטמין A הידוע כמסייע לשיפור ראייה ומניעה של מחלות כגון קטרקט וניוון מקולרי כאשר מנגד מחסור בו עלול להחמיר מצב של עיוורון לילה (העלול להתפתח לעיוורון קבוע) וליצור בעיות ראייה כלליות. אבל הוא לא עושה את זה לבד, נוגדי חמצון נוספים, זאקסנטין ולוטאין, המצויים בגזר תורמים גם הם לבריאות העיניים ומניעת המחלות שהזכרנו שיכולות להוביל לעיוורון, בעיקר בקרב הגילאים המבוגרים.
מחזק את מערכת החיסון
כאמור, גזר מכיל נוגדי חמצון, כמו ויטמין C, ויטמין A, פוליפנולים ולוטאין, העוזרים להילחם בזיהומים, דלקות ומחלות (גם מחלות כרוניות) ותורמים לחיזוק המערכת החיסונית כשהם שומרים על הגוף ותומכים בייצור תאים חיסוניים. ואם לפרט עוד קצת על היכולות המיוחדות של כל נוגד חמצון – ויטמין A שומר על ריריות הגוף המשמשות קו הגנה ראשון מפני חיידקים ווירוסים, ויטמין C מצטיין בשיפור ספיגת הברזל ושאר נוגדי החמצון מחזקים את התגובה החיסונית של הגוף.
תומך בבריאות הלב
הגזר ידוע כמסייע בהפחתת לחץ דם, שומנים וכולסטרול רע (LDL) ובכך מפחית בעצם את הסיכון למחלות לב, מחלות כלי דם ושבץ, זאת בזכות הימצאותם של נוגדי חמצון המפחיתים דלקות, סיבים תזונתיים שמפחיתים רמת כולסטרול רע ונוכחות משמעותית של מינרל בשם אשלגן שעוזר לווסת לחץ דם. לא רק שצריכת גזר מאזנת את הכולסטרול, היא גם עוזרת לכולסטרול הטוב להגן על בריאותו של הלב.
משפר את בריאות העור
נוגדי החמצון שנמצאים בגזר מגנים על העור מנזקי שמש, תורמים לגמישות ומסייעים במניעת קמטים, ובכך בעצם משפרים את איכות העור, וכל הטוב הזה בזכות ויטמין A המדובר שהוא כאמור נוגד חמצון חזק. בזכות ויטמין זה נוצרת האצה של התחדשות תאי העור המסייעת גם בתהליכי ריפוי ובהפחתה של יובש, ובמקרים של דלקת, אקנה או אדמומיות הוא תורם להקלה בסימפטום. מעבר לכך הוא תורם לגמישות של העור ובכך מעכב הופעה של קמוטים. אגב, גם ויטמין C המצוי בגזר משחק פה תפקיד בכך שהוא עוזר בייצור קולגן, חלבון השומר על גמישות העור.
תומך במערכת העיכול
הגזר מכיל סיבים תזונתיים רבים שמסייעים לשיפור פעילות המעיים, מניעת עצירות, גזים ונפיחות, שמירה על חיידקים טובים במעי וספיגת חומרים חיוניים ממזון בזכות שיפור זרימת הדם במערכת העיכול. בזכותם האוכל שאנחנו מכניסים לגוף עובר בצורה יעילה יותר במערכת העיכול ומי שסובל ממעי רגיז יגלה שבזכות אכילת גזרים תנועת המעיים מתגברת ונוצרת הקלה.
מועיל לבריאות הפה והשיניים
תופתעו לגלות שלעיסה של גזר גולמי (כלומר לא מבושל או מעובד) מעודדת ייצור רוק המסייע בשיפור העיכול על ידי ריכוך המזון והפיכתו לקל יותר לעיכול במערכת העיכול, עוזרת לנקות את השיניים ומפחיתה את הצטברות החיידקים בפה. בנוסף לכך, כמו שהזכרנו גזר תורם לפעילותה של המערכת החיסונית שבין היתר נלחמת גם בחיידקים הנמצאים בחלל הפה.
מסייע באיזון רמת הסוכר בדם
מדד גליקמי נמוך ותכולת סיבים גבוהה המאפיינים את הגזר מסייעים בשליטה על רמות הסוכר ומניעה של קפיצות חדות, וזה תקף כמובן גם לחולי סוכרת שצריכה של גזר יכולה לעזור להם לווסת את כמות האינסולין. מעבר לכך, מי שנמצא בסיכון מבחינה גנטית לחלות בסוכרת מסוג 2 יכול להפחית את הסיכוי לחלות על ידי צריכת גזר.
מפחית את הסיכון למחלות כמו סרטן
נוגדי החמצון המצויים בגזר, אותם כבר הזכרנו לא מעט, תורמים גם להפחתה של הסיכון לחלות במחלות כמו סרטן וגם מומלצים לצריכה במסגרת המאבק במחלה, על סוגיה השונים, כפי שנבדק במחקרים רבים ברחבי העולם.
תורם לירידה במשקל
אחת השאלות ששואלים רבים היא האם גזר משמין? התשובה היא לא, אכילת גזר מומלצת פעמים רבות עבור אנשים שמעוניינים לרדת במשקל וזאת בגלל שהוא דל בקלוריות, גזר לא נחשב למזון משמין, אך הוא כן עשיר בסיבים תזונתיים וגורם לתחושת שובע לאורך זמן. שימו לב, וגם נתייחס לזה בהמשך, כי אין זה אומר שיש להפריז בצריכת הגזר ולהתקיים רק ממנו, אלא חשוב שהוא יהיה חלק מתכנית תזונה מסודרת.
משפר את מצב הרוח
הגזר מכיל חומרים נוגדי דלקת שמפחיתים מתח ודיכאון, והוא גם תורם לאיזון הורמונלי במוח. כמו כן, ביכולתו לשפר את מצב הרוח בזכות ויטמינים מקבוצת ויטמין B שעוזרים בהפקת הורמון סרוטנין המוכר כהורמון השמחה ו-ויטמין A שתורם להפחתת מתח.
גזר בהריון
ישנה טענה כי אכילת גזר טובה לנשים בהריון, מדוע? מכיוון שהוא מספק ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים חשובים להתפתחות העובר ולבריאות האם, ומכיל חומצה פולית החיונית למניעת מומים מולדים בכך שהיא עוזרת למערכת העצבים להתפתח באופן תקין. ויטמין A תורם להתפתחות תקינה של מערכת חיסונית ועיניים אצל התינוק ושומר על עיניי האם, מגנזיום מקל על התכווצויות שרירים אצל האם והסיבים התזונתיים מעולים עבור מערכת העיכול ועוזרים להפחית בעיות עצירות אצל האם.
יש גם קצת חסרונות בגזר שכדאי להכיר
למרות יתרונותיו הרבים, וכמו כל דבר מזון אחר, צריכה מוגזמת של גזר אינה מומלצת. חשוב לדעת כמה גזר מותר לאכול ביום כדי להפיק את היתרונות מבלי להגזים בצריכה:
-
קושי בעיכול:
המרקם הקשה של הגזר עלול להכביד על מערכת העיכול ולגרום לגזים, נפיחות וכאבי בטן. -
שינוי צבע העור (קרוטנודרמה):
ריכוז גבוה של בטא קרוטן (ויטמין A) בגוף עלול לגרום להופעת גוון צהוב-כתום, במיוחד באזורי הגפיים. -
פגיעה בספיגת ויטמינים ומינרלים:
עודף בטא קרוטן יכול להפריע לספיגת ויטמינים ומינרלים אחרים שמגיעים ממקורות מזון שונים. -
עודף ויטמין A:
במקרים קיצוניים, עודף ויטמין A עלול לגרום לסחרחורת, כאבי ראש, כאבי מפרקים ואף שיבושים במערכת העצבים. -
תגובות אלרגיות:
חלק מהאנשים עשויים לגלות רגישות או אלרגיה לגזר, המתבטאת בפריחה בעור או קשיי נשימה.
גזר דרכי צריכה
ומה לגבי דרכי צריכת הגזר? בישראל הוא מאוד פופולארי בפלטת ירקות, מככב במגוון סלטים, כמו למשל סלט גזר מרוקאי, סלט קולסלאו, סלט גזר מתוק עם פקאן ועוד… הוא מעולה למרק ירקות חורפי מנחם, משתלב מצוין בפשטידות, מוסיף טעם למאכלים כמו קציצות או רוטב רוזה ויש לו טעם נהדר בתנור עם טיבול קל של מלח, שום, תימין ושמן זית – רעיון נפלא לצ'יפס בריא.
ובינינו? אפשר פשוט לחתוך אותו לרצועות ולאכול עם טחינה או כל רוטב אחר וזה הנשנוש הכי מדהים שיש כי הוא בריא, קליל וטעים, דרך נוספת ליהנות מהיתרונות הבריאותיים בצורה פשוטה, קלה וטעימה היא לשתות מיץ גזר, בנוסף לזה, אי אפשר שלא לציין את העבודה שאפשר להכין ממנו עוגת גזר מושלמת.
שמן גזר ושימושיו
שימוש נוסף בגזר הוא עבור תוספים תזונתיים וקוסמטיקה, בעיקר בדמות שמן גזר. השמן גזר מופק מזרעי הגזר, והוא עשיר בנוגדי חמצון וויטמינים, כך שהוא מסוגל לשפר את בריאות העור, לעכב הזדקנות ולסייע בהפחתת קמטוטים.
בתור תוסף תזונה הוא מסוגל לשפר את מחזור הדם ובכך להפחית דלקת, לחזק מערכת חיסונית וגם לשפר את זרימת הדם ובכך לשמור על הלב וכלי הדם. כמו כן, יש המשתמשים בו במטרה לשפר את צמיחת השיער.
הגזר בישראל
אם נסתכל על היסטוריית גידול הגזר בישראל נגלה שהיא מתחילה עם הקמת מדינת ישראל, אז החלה להתפתח החקלאות המודרנית. תחילה גידולו היה מוגבל לאזורים חמים, כדוגמת הנגב, ועם השנים התפתחה הטכנולוגיה והוא הפך לאחד מהגידולים המרכזיים בישראל והתפשט לשאר אזורי הארץ. היום אגב הוא מיוצא למקומות רבים בעולם.
האם גזר זה פחמימה?
חייבים להתייחס לכך כי אחת השאלות הכי נפוצות של אנשים לגבי ירק זה היא "האם גזר זה פחמימה" והתשובה היא כן, הוא נחשב כפחמימה מורכבת בעלת אינדקס גליקמי נמוך, כלומר, הוא מכיל סוכרים טבעיים שאינם גורמים לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, והוא לחלוטין נחשב כמזון בריא.
ההיסטוריה של הגזר
לא הרבה יודעים אבל צמח הגזר או גזר הבר (או בשמו הבוטני Daucus carota) שמקורו באזור מרכז אסיה היה נראה אחרת לגמרי בהתחלה, הוא היה מר, קטן ובצבעי כתום, סגול או לבן, והשתמשו בו בעיקר לרפואה עממית או לתיבול, אבל בהחלט לא למאכל.
בתרבויות רבות האמינו כי יש לגזר סגולות רפואיות וכי הוא טוב לעיכול, ורק במאה התשיעית או העשירית, החקלאים באפגניסטן החלו לביית את הגזר וכך עם השנים הוא הפך לראוי למאכל, כאשר במאה ה-17, בהולנד, פותח הזן הכתום שכולנו מכירים היום, והצבע אגב הוא ככל הנראה מחווה לבית המלוכה ההולנדי.
סיכום
גזר נמנה על הירקות הבריאים ביותר עם יתרונות בריאותיים רבים ותרומה לבריאות העיניים, מערכת העיכול, המערכת החיסונית ועוד. אכילת גזר יכולה אף לעזור במניעת מחלות כמו סרטן, לשפר את מצב הרוח ולהועיל בעת הריון. וגם אם אתם לא אוהבים לצרוך אותו ככה כמו שהוא יש המון דרכים אחרות, בין אם זה במיץ, בסלט או בפשטידה. רק שימו לב לא לצרוך ממנו בצורה מוגזמת כי זה עלול להוביל לבעיות שונות, ביניהן בעיות עיכול – כי כמו כל דבר בחיים, גם באכילת גזרים צריך לאזן.